Хімія 9 клас

12.03.2020
Тема. Хімічні властивості етанової кислоти.
1.Хімічні властивості ми будемо вивчати дивлячись відео.
Дослід №1. Дія оцтової кислоти на індикатори.
-        Який індикатор змінює свій колір??



Дослід №2. Взаємодія оцтової кислоти з металами.





-        Як відбувається реакція? (Бурхливо)


-        Що утворилося в результаті реакції (виділяється газ - водень)

2СН3СООН + Mg = (CH3COO) Mg + H2
Важливо !!!  Рівняння реакції з цинком запишіть в зошиті самостійно.
Дослід №3 Взаємодія оцтової кислоти з лугами.

-        Що відбувається з розчином лугу при дії на нього індикатора.
-        Що відбувається з розчином при додаванні оцтової кислоти
СН3СООН + NaOH = CH3COONa + H2 O
Дослід №4 Взаємодія оцтової кислоти з солями. 

-        Що утворюється в результаті реакції?.
2CН3СООH + Na2CO3=2CH3COONa + CO↑+2H2O
Дослід 5. Кольорова реакція на ацетат-іон
Дослід 6. Взаємодія оцтової кислоти з оксидами металів
Узагальнення та закріплення знань
1. Гра «П’ятий зайвий».
Серед запропонованих органічних сполук знайти зайвий, який не належить до даного гомологічного ряду, назвати речовини.
Алкани                          Спирти                          Карбонові кислоти
С2Н6                               С3Н7ОН                          С2Н5 СООН
С4Н10                              СН3ОН                           С2Н6
СН3СООН                      С2Н2                                С4Н9 СООН
С3Н8                                  С2Н5ОН                          СН3 СООН
  С5Н12                             С4Н9ОН                           Н СООН
2.Записати  рівняння реакцій між оцтовою кислотою і речовинам:
1)   Mg    Ca     Fe    KOH    LiOH      Ca(OH)2
2)   Zn      Ba      Al     Na2SO4    NaOH   KBr
Виконання завдань присилайте на мою почту.
Виникають питання я на онлайн-зв'язку в вайбері, Zoom.

18.03.2020
Тема. Застосування етанової (оцтової ) кислоти
Етанова кислота відома людству здавна, має надзвичайний широкий спектр застосування в побуті та різних газулях промисловості.
Перегляньке відео - презентацію про застовування етанової кислоти. Запам'ятайте де її використовують.
Вправа на повторення.

Закінчіть рівняння реакцій і назвіть продукти реакції:
Ca + CH3COOH ®;
K2O + CH3COOH ®;
Ba(OH)2 + CH3COOH ®;
CH3COOH + CaCO3 ®;
CH3COOH + CH3OH ®.

Підготувати навчальний проєкт в вигляді презентації чи у ворд документі на тему "Екотрофологія - наука про екологічно безпечне харчування". Висилайте мені на почту liliagirak@i.ua



19.03.2020

Тема. Практична робота №4 "Властивості етанової кислоти"

Ми повинні  зробити і записати роботу в практичних зошитах. Так як їх у вас на даний момент немає (вони в гімназії), тоді дивитеся відео. 


Зробіть висновок.

01.04.2020
Тема.Вищі карбонові кислоти:стеаринова,пальмітинова,олеїнова

Доброго здоровя, любі учні,                                                

Хай сьогодні радісно всім буде,                                                 

Хай мозок повниться знаннями                                                    

І щастя у навчанні та житті буде з вами.

Вищими карбоновими кислотами називають карбонові кислоти, у молекулах яких міститься від 12 до 22 атомів Карбону. Як і вуглеводні, вищі карбонові кислоти можуть бути насиченими та ненасиченими.

З насичених вищих карбонових кислот найчастіше трапляються стеаринова й пальмітинова кислоти.

Формула стеаринової кислоти: С17Н35СООН.

Формула пальмітинової кислоти: С15Н31СООН.

Стеаринова та пальмітинова кислоти – тверді білі воскоподібні речовини без запаху, жирні на дотик, нерозчинні у воді, але добре розчинні в органічних розчинниках, легкоплавкі. Їх використовують для виготовлення свічок, мастил, косметичних засобів і різних сортів мила.

Мило – це  солі  вищих  карбонових  кислот      з  Натрієм  або  Калієм. До складу мила входять натрієві та калієві солі вищих карбонових кислот: стеаринової та пальмітинової. Натрієві солі вищих карбонових кислот є основною складовою частиною твердого мила, калієві солі – рідкого мила.
Мило має  такі  властивості як  твердість, розчинність  у  воді, здатність  до  піноутворення, мийна  здатність. 


Домашнє завдання. Прочитати параграф 28 у підручнику.
Підготувати  проект на тему: «Виготовлення мила з мильної основи».

02.04.2020
Тема. Жири. Склад жирів, фізичні властивості.
Історія вивчення жирів пов’язана із прізвищами двох французьких вчених. У 1817р М. Шеврель нагрів жир з водою в лужному середовищі. В результаті реакції він отримав гліцерин та суміш карбонових кислот.
У 1857р П. Бертло проробив зворотну реакцію, він нагрів гліцерин з вищими карбоновими кислотами і отримав жир.
Жири – естери трьохатомного спирту гліцерину та вищих карбонових кислот.
1.    Утворення жирів
Жири – продукти реакції етерифікації:
СН2 ─ ОН                                                       НООС-R1        CН2 ─ О ─ СО ─R1
                                                                                                                      
СН  ─ ОН                                                 +    НООС-R2   CН  ─ О ─ СО ─R2  + 3Н2О       
                                                                                                               
СН2 ─ ОН                                                       НООС-R3         CН2  ─ О ─ СО ─R3  
Глицерин                                                        карбонові             жир
                                                                        кислоти    
Склад жирів 
До складу молекули жиру входять залишки гліцерину та карбонових кислот. Rрадикал кислоти, що містить від 3 до 25 атомів Карбону. Цікаво, що до складу природних жирів входять карбонові кислоти лише з парним числом атомів Карбону. Найпоширеніші кислоти, що входять до складу жирів:

С17Н35 СООН   стеаринова кислота
С15Н31 СООН   пальмітинова кислота                насичені карбонові кислоти
С3Н7 СООН     масляна кислота
С17Н33 СООН    олеїнова кислота                               
С17Н31 СООН    лінолева кислота                    ненасичені карбонові кислоти
С17Н29 СООН   ліноленова кислота                  
Завдання: параграф 29 підручника, ст.188 впр 4,5,6. Кросворд ст.189 впр8.

08.04.2020
Тема. Вуглеводи: глюкоза, сахароза
Найважчий король мав вагу 211 кг. Поділіться своїми думками із цього приводу.
-        Отже, більшість із вас схильна стверджувати, що крім великої кількості жирів король у їжу вживав іще інші речовини, що містяться у продуктах харчування. Усі вони є в природі. Дехто з вас назвав їх. Це вуглеводи. Вони і будуть об’єктами нашого вивчення на цьому занятті.
Вуглеводи - найважливіші природні сполуки, що характеризуються біологічною активністю, відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини.
Моносахариди – прості вуглеводи, вони не піддаються гідролізу- не розщеплюються водою на простіші вуглеводи, у них число атомів вуглецю дорівнює кількості аомів кисню ( пентози – С5Н10О5 рибоза, гексози С6Н12О6 – глюкоза)
Дисахариди – вуглеводи, які при нагріванні з водою розкладаються на дві молекули моносахаридів. Легко розчиняються у воді, солодкі на смак, сахароза, лактоза.
Полісахариди – вуглеводи, які багато в чому відрізняються від моно та дисахаридів, не мають солодкого смаку і майже не розчинні у воді. Крохмаль та целюлоза, їх молекули побудовані з ланокС6Н10О5 є залишками шестичленних  циклічних форм молекул глюкози, що втратили молекулу води. Загальна формула (С6Н10О5)н де н від сотень до тисяч.
Завдання: параграф 30 ст.197 впр.2 - 7 письмово в зошит.
 09.04.2020
Тема. Крохмаль і целюлоза - природні полімери
  1. Утворення полісахаридів у природі                                                                
Запишіть рівняння реакції фотосинтезу.
6СО2 + 6Н2О    світло, хлорофіл               С6Н12О6 + 6О2
Утворена глюкоза  перетворюється на крохмаль , целюлозу і накопичується в плодах, листках, стеблах рослин, в бульбах та коренеплодах. 
Реакція, під час якої із низькомолекулярних речовин утворюється високомолекулярна, а також відщеплюється  побічний  продукт (найчастіше вода), називається реакцією поліконденсації.
Порівняльна характеристика крохмалю і целюлози

         вуглевод
ознака
    Крохмаль
    Целюлоза (клітковина)
Формула
( C6H10O5)n  природний            полімер
( C6H10O5)n  природний полімер
Поширення в природі
В бульбах картоплі  (20%),
в зернах пшениці і кукурудзи (70%),
в зернах рису (80%)
В бавовнику (коробочки),
льон , конопля (98%),
у деревині (50%), в оболонках рослинних клітин.
Будова:
1.Ступінь
полімеризації
2.Будова ланцюга
3.Мономер
         n  становить
        1000 – 5000

Лінійна або розгалужена   

 α - глюкоза      
         n становить
        10000 – 40000

Лише лінійна

β  - глюкоза
Фізичні властивості
Білий аморфний порошок,
нерозчинний у холодній воді, у гарячій воді утворює клейстер.
Тверда біла волокниста речовина, не розчиняється у воді та органічних розчинниках.
Хімічні властивості
1.     Гідроліз:
(C6H10O5)n +n Н2О n С6Н12О6
 крохмаль                    глюкоза
2.     Повне окиснення
(C6H10O5)n+6nО26nСО2 +5nН2О    
3.     Якісна реакція:
Крохмаль + I2 → синє забарвлення
1.     Гідроліз:
 (C6H10O5)n +n Н2О n С6Н12О6
  целлюлоза                   глюкоза
2.     Повне окиснення
(C6H10O5)n+ 6nО2 6nСО2 + 5nН2О    
Біологічна роль
Поживна речовина для рослин, тварин, людини.
Не засвоюється в організмі людини; «будівельний матеріал» для рослин.
Застосування
(заповнюється на наступному уроці або вдома)

Завдання: параграф 31, ст.203 впр.3 - 6 письмово.

15.04.2020
Тема.Застосування вуглеводів, їхня біологічна роль.
Поглянь – на городі картопля цвіте,
Зелені листочки до сонця несе.
Картопелька гарна у серпні поспіє
Фотосинтез чудовий – врожаю надія.
Край поля пшеничного стежечка в’ється,
Сил від землі колосочок нап’ється.
В кожній зернині – крохмаль і білки.
Рум’яного хліба спечемо з муки.
Спечем пироги і заваримо чай,
Поставимо фрукти… А ти, друже, знай –
У цукрі і фруктах є вуглеводи –
Усе на картинах- дарунки природи.
І меду пахудого в бочці дубовій
Добавимо ми   - щоб були всі здорові.
Про які речовини йдеться  мова  вірші?
Звичайно ж про вуглеводи
І це знають усі.
Оскільки глюкоза легко засвоюється організмом, її використовують
-у медицині як лікарський засіб при явищах серцевої слабкості та входить до  протишокових рідин;
-  широко застосовують глюкозу в кондитерській справі  для виготовлення
 мармеладу, карамелі, пряників тощо,
-у текстильній промисловості як відновник, як вихідний продукт при виробництві аскорбінової і гліконових кислот,
-для синтезу ряду похідних цукрів .
Фруктоза міститься в солодких плодах, меді. Витягуючи з кольорових солодких плодів соки, бджоли готують падовий мед, який за хімічним складом являє собою в основному суміш глюкози і фруктози. Також фруктоза входить до складу складних цукрів, наприклад тростинного та бурякового. Калорійність фруктози аналогічна до глюкози і складає близько 4 ккал/г. Фруктозу ,в невеликих дозах, можна рекомендувати для харчування хворим на цукровий діабет, оскільки її засвоєння не супроводжується значним підвищенням рівня цукру у крові.
Застосування сахарози
 Сахароза застосовується:
 а) як продукт харчування;
б) у кондитерській промисловості;
в) для одержання штучного меду ;
г) для приготування вин, пива.
Експозиція  : Історія виникнення цукрової промисловості
     Історія цукру сягає корінням до глибокої давнини. Спочатку його добували тільки з цукрової тростини, батьківщина якої Індія, Китай, острови Океанії.  У ті часи з тростини вміли одержувати тільки солодкий сироп. Вже тисячу років тому розповсюджувалися чутки, що в Індії є «кам'яний мед». Це дає підставу вважати, що до того часу індійці навчилися робити твердий цукор.
     Від індійців цукрова тростина перекочувала до персів, а потім до арабів. Згодом її почали обробляти  на Канарських островах поблизу північно-західних берегів Африки. Звідси Колумб завіз її на Антильські острови, тропічний клімат яких виявився цілком сприятливим для проростання тростини. Вже у 18 столітті ці острови стали центром виробництва цукру.
     До початку 19 століття Європа споживала тростинний цукор, що ввозився з англійських колоній. Цукробурякова промисловість  на європейському континенті виникла на початку 19 століття і набула швидкого поширення, особливо в Франції та Німеччині.
 Перший цукровий завод в Росії виник у 1802 році в с. Алаб,єві Чернського повіту Тульської губернії. Дуже швидко цукроваріння поширилося на територію України. Так на початок 20-х років у 19ст. у Подільській, Чернігівській і Київській губерніях були засновані перші цукроварні.
       У 1827 році був заснований перший цукроварний завод у Бершаді Подільської губернії графом Машковським , який дуже ретельно вивчав дану галузь промисловості у Франції у 1826 році (місцевий завод).
В 30-х роках на Україні вже працює 6 цукроварень, а в 40-х  - на Україні налічується 2/3 усіх цукрових заводів тодішньої царської Росії.
Лактоза відрізняється від інших цукрів відсутністю гігроскопічності. Значення лактози дуже велике, тому що вона є важливою живильною речовиною, особливо для організму людини і тварин.

Мальтоза (від англ. Malt — солод) - солодовий цукор, природний дисахарид, що складається з двох залишків глюкози; міститься у великих кількостях в пророслих зернах (солоді) ячменю, жита та інших зернових; виявлена також у томатах, в пилку та нектарі ряду рослин. Входить до складу деяких марок пива.
Цікаві факти про цукор 
-У Індії ще 2000 років тому виробляли кристалічний цукор з очерету. Коли Олександр Македонський дістався до індійської території, він був здивований процесом отримання меду без використання бджіл (тобто, штучного меду з цукру).
-У 1747 році німецький хімік Андреас Маргаф  виявив, що цукор в цукровому буряці ідентичний такому в цукровій тростині. Це відкриття відкрило дорогу виробництву цукру в північних регіонах – перший цукровий завод, одержуючий цукор з буряка, запрацював в 1802 році.
-Вживання зайвої кількості цукру може привести до появи зморшок через те, що цукор відкладається про запас в колаген шкіри, роблячи її менш еластичною. Хороша новина – якщо зменшити споживання цукру, то цей процес звертається назад.
-Цукор зміцнює асфальт. Також він уповільнює застигання готового бетону і клею.
-Цукор використовується при виготовленні чорнила і фарб для принтерів.
-Ви можете за один присід з’їсти 16 кубиків цукру? А знаєте, що в 500 мл кока-коли знаходиться еквівалент 16 кубиків цукру, і при її вживанні увесь цей цукор в розчиненому виді потрапляє у ваш шлунок.
-Якщо змішати глюкозу, кукурудзяний сироп і селітру, вийде один з видів ракетного палива, яке використовується любителями модельного ракетобудування.
Завдання: Навчальний проект на вибір: 1."Дослідження хімічного складу їжі". 2. "Хімічний склад жувальних гумок".3."Хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною".















Немає коментарів:

Дописати коментар